Rezumatul proiectului

Proiectul are ca scop principal realizarea obiectivului general al programului ROSE de creștere a gradului de retenție în primul an de studii universitare pentru domeniile: Inginerie Electrică, Inginerie Energetică, Ingineria Mediului, Inginerie Aerospațială, din cadrul Universității din Craiova. Acest lucru se va realiza prin activitățile propuse care să atragă și să stimuleze tânăra generație, activități educaționale, culturale, ecologice, sportive și ateliere de lucru în domeniile amintite și de consiliere și orientare în carieră, vizite de studiu, activități de socializare și de lucru în echipă, în contextul lărgirii orizontului personal de educație, cultură și cunoaștere.

Pe parcursul întregii activități, studenții și își vor putea dezvolta abilități de comunicare și interacțiune socială, aptitudini necesare viitorilor specialiști, indiferent de domeniul ales pe mai departe. Studenții din categoriile defavorizate vor fi familiarizați cu campusul universitar și cu elemente specifice vieții de student, cu mediul academic al Facultății de Inginerie Electrică. Studenții implicați vor participa la diferite acțiuni formativ-educative, vizite tematice, precum și la acțiuni de conștientizare cu privire la activitatea profesională următoare.

Pentru reușita proiectului se va acorda o atenţie specială acţiunilor de conștientizare care se vor realiza prin activități specifice, interacțiune cu mass-media, popularizare directă (site-ul UCv, site-ul FIE, rețele de socializare, asociații studențești, asociații de elevi). Toate acestea au ca scop final diminuarea abandonului universitar, cu scopul dobândirii competențelor necesare dezvoltării personale și profesionale, necesitatea conștientizării valorii unei vieți mai bune, curate și sănătoase.

Obiectivele proiectului

Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de retenție a studenților din anul I, ciclul de Licență, ai Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității din Craiova pentru anii universitari 2017-2018 și 2018-2019, prin măsuri integrate de acțiuni remediale și activități de consiliere profesională și orientare în carieră, coaching și dezvoltare personală. Pentru atingerea obiectivului general, se propun următoarele obiective specifice:

O.S.1 Motivarea intrinsecă, îmbunătățirea performanțelor academice cu 33% și creșterea satisfacției personale referitor la progresul realizat prin implementarea și menținerea unui program remedial permanent adresat celor 400 de studenți aflați în situații de risc de abandon.

O.S.2 Creșterea motivației și a interesului celor 400 de studenți care constituie grupul țintă pentru „a învăța în stil ingineresc” prin acumularea a cel puțin 40 de credite la finalul anului I de studiu.

O.S.3 Îmbunătățirea și dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale studenților de anul I, Licență prin identificarea propriilor vulnerabilități și limite și prin creșterea stimei de sine, a imaginii de sine, a stilurilor personale de învățare eficientă în primele 6 luni de proiect.

O.S.4 Utilizarea metodelor și tehnicilor de coaching și dezvoltare personală pentru studenții anului I, Licență pentru facilitarea autocunoașterii, identificarea resurselor proprii, dezvoltarea abilităților de a-și gestiona și a crește echilibrul personal, de eficientizare a muncii.

O.S.5 Creșterea gradului de utilizare a instrumentelor specifice și inovative în scopul implementării serviciilor de consiliere profesională și orientare în carieră a studenților anului I, Licență cu 50% după primele 6 luni de proiect.

O.S.6 Creșterea gradului de coeziune în rândul membrilor grupului țintă (studenții din anul I Licență, cadrele didactice implicate) prin participarea la activități de dezvoltare personală.